• Nieuws bij Cursief

Boekpresentatie van de roman Rasha door Marijke A. Deege en twee exposities

 

De Gorcumse auteur/ beeldhouwer Marijke Deege presenteert haar roman Rasha, tweeluik van een verrassende liefde tijdens de Culturele Route van zondag 12 maart in Boekhandel Cursief/ Galerie De Etage. Van 15.00 - 17.00 uur is de schrijver aanwezig om met lezers in gesprek te gaan en iets in het boek te schrijven voor wie dat leuk vindt.

Rasha groeit op in een streng islamitische omgeving in Midden-Egypte en komt door toeval in aanraking met haar twee Nederlandse broers die een motortocht maken. Hun levens nemen een wending die niemand van hen voor mogelijk had gehouden. Een even actueel als meeslepend verhaal.

 

Tegelijkertijd zijn er twee exposities te bezichtigen. De Expositie Symposion 2017 van groep 1-2b is onderdeel van de kunstroute Back to the seventies van basisschool de Tweemaster.

Blik op de wereld laat het werk van de examenkandidaten beelden kunst van het Gymnasium Camphusianum zien.

 

 

 

Twee leuke krantenartikelen over de BOEKPRESENTATIE OPVOEDEN IS GEKKEN WERK:

www.ad.nl/dossier-rivierenland/opvoeden-is-gekkenwerk-als-je-het-dagelijkse-slagveld-overziet~a8cc9cae/

www.gorcumsecourant.nl/nieuws/algemeen/104355/opvoeden-eigenlijk-is-t-gekkenwerk

 

DONDERDAG 23 FEBRUARI 19.30-21.30 UUR

presenteert Jos de Kock zijn boek OPVOEDEN IS GEKKENWERK Jos de Kock (1978) loopt hard en drinkt veel koffie. Jos is getrouwd met Belianne, vader van twee dochters en samen zijn zij pleeggezin voor langdurige en crisisopvang van kinderen en jongeren. Jos is godsdienstpedagoog en werkt als universitair docent Praktische Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Zijn onderzoek, onderwijs en advieswerk gaan veelal over levensbeschouwelijke vorming, zoals deze vorm krijgt bijvoorbeeld op scholen en in kerken.

GRAAG AANMELDEN 0183689950

 

Boekpresentatie Tijd terug, opgroeien in de jaren 50-60

Historische Vereniging Oud-Gorcum neemt een exemplaar in ontvangst

 

Zaterdag 10 december is om 14.00 uur de boekpresentatie van Tijd terug, opgroeien in de jaren 50-60 bij Boekhandel Cursief. Tijdens de feestelijke presentatie neemt de Historische Vereniging Oud-Gorcum een exemplaar in ontvangst. De presentatie wordt opgeluisterd met muziek en Gorcumse filmbeelden uit de jaren 50 en 60.

Zaterdag 3 december start de voorverkoop van Tijd terug bij Boekhandel Cursief. De co-auteurs Hocque en Bruinsma zijn van 11.00-12.00 en 15.00-17.00 uur aanwezig om iets in het boek te schrijven voor wie dat leuk vindt.

 

Tijd terug, opgroeien in de jaren 50-60  is een beeldend verteld generatieverhaal waarin iedereen die in die tijd opgroeide zich herkent. De geboren en getogen Gorcummer Kees Hocque schreef samen met schrijfster Hilma Bruinsma zijn herinneringen op in Tijd terug. Zij bezochten de plekken in de stad waar Kees zijn herinneringen zich afspelen. De tocht door de stad, de vele gesprekken, de verhalen en herinneringen vormen ‘’een spiegel in de tijd’’ aldus Hocque. De soms serieuze, soms hilarische verhalen en anekdotes, de vele foto’s en krantenknipsels leveren een prachtig historisch document op dat van begin tot eind boeit.

 

Zaterdag 3 december start de verkoop bij Boekhandel Cursief.

Zaterdag 10 december, 14.00 uur boekpresentatie in Boekhandel Cursief

 

Tijd terug, opgroeien in de jaren 50-60  bestellen kan door een mailtje te sturen naar info@boekhandelcursief.nl

 

Afscheid nemen: hoe doe je dat?

 

November is herdenkingsmaand; in deze maand worden veel lichtjesavonden georganiseerd en tijdens Allerzielen op 2 november zijn dierbaren herdacht.

 

In dat kader vertelt Sophia van de Dobbelsteen op 17 november in Boekhandel Cursief over ‘afscheid nemen’. Er is aandacht voor rituelen en symbolen van nu maar ook van bijvoorbeeld de jaren 70. Hoe werd in die tijd afscheid genomen en hoe gebeurt dat nu? Welke trends zijn daarin te zien? En hoe zouden wij het willen doen?

En wat is daar voor nodig?

 

In een interactieve avond zullen we met elkaar hierover in gesprek gaan.

Er is tevens gelegenheid om over dit thema verschenen boeken te bekijken.

 

Sophia van den Dobbelsteen is afscheidsbegeleider en verzorgt uitvaarten. In het voorjaar kwam tgv van het 10-jarig bestaan van Zirkoon Afscheidsbegeleiding haar boek ‘Zien waar je bent geweest’ uit.

 

Donderdag 17 november, 19.30 uur
Boekhandel Cursief , Kruisstraat 4 te Gorinchem

Aanmelden: 0183-689950

 

 

ZONDAG 13 NOVEMBER

 

 

WOENSDAG 21 SEPTEMBER

Ik mag niet boos zijn!!? Kom woensdagmiddag met alle vragen over omgaan met dementie naar Cursief. Dick Kits schreef samen met Anneke van der Plaats het praktische boek voor familie, mantelzorgers en verzorgers -De dag door met dementie-. Hoe ga je om met frustraties, hoe voorkom je frustraties? Stel uw eigen vragen, Dick is 21 september van 14.00-16.00 uur aanwezig om ze te beantwoorden bij Cursief.

21 september Wereld Alzheimer Dag

 

Ik mag niet boos worden!

Boos worden op iemand met dementie is ‘uit den boze’. Ongewild gebeurt het soms toch. Als mantelzorger ben je ook gewoon mens. Hoe ga je hier mee om en hoe voorkom je dit?

Antwoorden hierop en op andere vragen over ‘omgaan met mensen met dementie’ door Dick Kits, mede-auteur van De dag door met dementie, op woensdag 21 september bij Boekhandel Cursief.

Het boek ‘De dag door met dementie – Helder handboek voor iedereen’, is geschreven door dementie expert Dr. Anneke van der Plaats en zorgondernemer Dick Kits. Sinds januari 2016 staat het boek bovenaan de lijst van boeken over dementie. Op eenvoudige manier wordt uitgelegd wat dementie is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Een absolute eye-opener. Professor Erik Scherder noemt het in zijn voorwoord een ‘Pagerunner’.

Antwoorden op vele vragen over dementie:
Woensdag 21 september 14.00 16.00 uur
Boekhandel Cursief
Kruisstraat 4 in Gorinchem

 

 

PROGRAMMA

INDIEBOOKDAY 2016:

 

7 auteurs toeren langs boekwinkels 
Zaterdag 26 maart is het Indiebookday in Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk, Polen, Hongarije én Nederland. Het is de dag waarop de boeken (en auteurs) van onafhankelijke uitgeverijen centraal staan. Indiebookday is bestemd voor alle lezers met liefde voor het bijzondere boek. Die dag is het ruim baan voor boeken die niet altijd in grote stapels in de kiosken liggen. 
Werkendam en Gorinchem

 

Een van de initiatiefnemers om Indiebookday naar Nederland te halen is uitgever en dichter Marcel Vaandrager. Hij toert die dag met zes andere auteurs langs 3 boekwinkels in Werkendam en Gorinchem. In elke winkel lezen twee of drie auteurs van de groep uit eigen werk. Het programma ziet er als volgt uit:

10.15 uur Alle auteurs verzamelen bij Boekwinkel De Angelot, Hoogstraat 56 in Werkendam.

10.30 uur Voordracht Dick Kits (De dag door met dementie) en Kees Hocque (Jongerencultuur in de jaren 70 in Gorcum). Tijdens de voordracht van Kees is er ‘jaren 70’ muziek te horen.

11.20 uur Reistijd naar Boekhandel BLZ. De Wingerd (Arkelstraat 20, Gorinchem).

11.40 uur Voordracht Hilma Bruinsma (Keerkring of rondwaren in tijd en/of Taboe in het theemeubel), Marcel Vaandrager (Laat & Liefde en/of DEZE NIET!!) en Henk Ganzeboom (Eenzame plekken).

12.30 uur Reistijd naar Boekhandel Cursief (Kruisstraat 4, Gorinchem).

12.50 uur Lunch voor de auteurs, aangeboden door Boekhandel Cursief.

13.20 uur Voordracht Hans Kilian (Gat in de tijd) en Elisabeth van Gelder (Gelijk als Goden).

14.10 uur Einde (start van de nazit in Galerie De Etage op de eerste etage boven boekhandel Cursief, aangeboden door het Nederlands Dichters Podium).

Maak het mee!

Iedereen wordt hierbij uitgenodigd om, op eigen gelegenheid, de auteurs te volgen, of om naar een van de deelnemende winkels te komen.

 

 

BOEKPRESENTATIE SOPHIA VAN DEN DOBBELSTEEN BIJ BOEKHANDEL CURSIEF 

 

Tijdens de culturele route op zondag 13 maart om 14.00 uur vertelt Sophia van den Dobbelsteen over het ontstaan van haar boek Zien waar je bent geweest en over haar werk als afscheidsbegeleider.

 

 Zien waar je bent geweest

verhalen van afscheid

 Op een voor mij cruciaal punt in mijn loopbaan krijg ik van heel dichtbij met de dood te maken. Ik mag aanwezig zijn bij het overlijden van iemand die me heel na aan het hart ligt, mag meedenken over de vorm waarin afscheid genomen wordt. Een proces dat me meer dan dierbaar wordt. En mijn ogen opent voor de belangrijke rol die een uitvaartverzorger voor nabestaanden kan vervullen. Ik ga op onderzoek uit en kom in de mij onbekende wereld van de uitvaart terecht. Ik word uitvaartverzorger en ritueelbegeleider bij afscheid.

 

Zo beschrijft Sophia van den Dobbelsteen de start van Zirkoon Afscheidsbgeleiding, het bedrijf voor uitvaartbegeleiding dat zij tien jaar geleden heeft opgericht. Ze schreef in die afgelopen tijd vele verhalen over ervaringen die zij in haar werk als uitvaartverzorger heeft opgedaan.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Zirkoon Afscheidsbegeleiding zijn de mooiste in dit boek bijeengebracht en gecombineerd met beeldende of tekstuele bijdragen. Deze zijn verschillend van aard maar hebben alle als thema ‘de onlosmakelijke relatie tussen het leven en de dood’ .

De verhalen in het boek vormen een interessante, soms hilarische, maar altijd ontroerende verzameling. Ze zijn bedoeld ‘om te herinneren en soms ook te troosten, om een inkijkje te geven in mijn manier van werken, om te inspireren. Om bewustwording van al die mooie momenten die er zijn in een periode van verlies en verdriet.’

De bijdragen van de verschillende kunstenaars verdiepen, verluchten of voegen iets toe, al naar gelang hun aard en medium, zoals een gedicht, een kunstwerk, een foto, een kort verhaal of een lijst met troostende muziek  

Een grote verdienste van een boek als dit is ook dat er en passant allerlei realiteiten rondom dood en sterven op een vanzelfsprekende manier aan de orde komen. Dat zal ongetwijfeld voor veel mensen als een eye opener werken: zo kan het dus ook.

 

De bijdragen werden geleverd door:  Dianne Bakker - kunstenaar in beeld en woord, Henk van Bennekum - beeldend kunstenaar, Ellen Brouwers - toegepast ontwerper/beeldend kunstenaar, Els van Dinteren - dichter, Ro van Doesburg - dichter/boekhandelaar, José Doodkorte - musicus en koordirigent, Jacqueline Gijsberts - fotograaf,

  • Nieuws

  • Winkelmandje